Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A tüntetéseken innen és túl

2017.04.15

Az elmúlt héten országszerte tiltakoztak a civil szervezetekre vonatkozó és a lex CEU bezárásáról határozó jogszabály miatt. A megmozdulások nagy része a fővárosban volt, de több nagyobb városban demonstráltak az ottlakók.

Megkérdeztünk erről egy fiatal nőt, akinek szívügye a tiltakozás. Ezt segíti erején felül technikailag. A következő sorok a vele való beszélgetésünkről készültek.

 

Figyelem! Erősen baloldali sorok következnek!

 

 • Mit lehet tudni rólad?
 • A külvárosban élek, tehát nehezebb kijutni a tüntetésekre, cserébe mifelénk még egyelőre csend van. 23 éves vagyok, operátorként dolgozom Pest megyében, három műszakban.  Régóta felháborít az ország és a polgárok jelenlegi helyzete, ezért szimpatizálok a tüntetőkkel.

 

 • Nem nehéz három műszak mellett szervezkedni, kapcsolatban lenni a szervezőkkel és a tüntetőkkel?
 • Szerencsére most épp jól jöttek ki a műszakok és itt van a húsvéti időszak is, ami szintén rengeteg időt ad a szervezésre.  A FireChat alkalmazás a telefonomon szintén nagyon sokat segít, így akkor is nyomon tudom követni az eseményeket, ha épp úton vagyok, és nem tudom nézni az élő videót. Chaten mindig van fent valaki, aki tisztában van a helyzettel és én is könnyebben tudom őket értesíteni az aktualitásokról.

 

 • Milyen szereped van a szervezésben?
 • Igazából nem sok. Én csak felületet adok nekik, ahol beszélhetnek, mivel nyitottam egy Facebookos csoportot, ahol folyamatosan tarthatjuk a kapcsolatot, illetve megadom az időpontokat és a helyszíneket. Persze van, amikor csak órák múlva érkeznek meg, de ez fogható arra is, hogy sokan tanulnak, dolgoznak, vagy épp az előző napi tüntetés fáradalmait pihenik ki. Nekem igazán nem sok szerepem van ebben, de vállaltam, hogy a saját nevem alatt szervezkedek, mivel én nem félek a következményektől úgy, mint sokan mások.
 • Mi a véleményed Gulyás Márton és Varga Gergely peréről?
 • Igazságtalanul ítélték el őket, még akkor is, ha csak közmunkát kaptak. Szerintem nagyon is helyénvaló az, ami tettek, persze nem állítom, hogy követendő példa, mert akkor rövid időn belül nagy káosz lenne mind a városban, mind a rendvédelmi szerveknél. Természetesen nem tudnának ennyi embert előállítani és megbüntetni, de ha egy mód van rá ne is dobáljuk festékkel az épületeket ha kell, ha nem. Maga az eljárás példátlanul jogszerűtlen volt és több ponton is hibáztak a tárgyalás során. Aznap egy emberként izgultunk 15 ezren Marciékért.

 

 • Mit gondolsz a Terrorházának megdobálásáról?
 • Vártam ezt a kérdést. Igazából az MTI csak azt adta le a közleményében, hogy a csúnya tüntető, randalírozó fiatalok megdobálták a Terrorházát, de azt egy szóval sem említették, hogy mi volt az előzménye, vagy egyáltalán mégis milyen festékkel dobták meg. Magosányi Árpi sima vízben oldódó ételszínezéket dobott a hősök falához, mégpedig azért, mert meg szeretné tudni, hogy ő a nagyjából ugyanolyan hangvételű cselekményért milyen eljárásban részesül, és milyen büntetést szabnak ki rá. Semmilyen más indoka nem volt, az emlékművet ezzel meggyalázni nem akarta. Erről felvétel is készült, amit közzétettek már a YouTube-on.

 

 • Neked van személyes indíttatásod amiért támogatod a tiltakozókat és Te is kijársz az utcára tiltakozni?
 • Hazudnék, ha azt mondanám nincs. Természetesen van személyes indíttatásom, mivel nem csak az egyetemi továbbtanulási lehetőségeket nehezítették, hanem bizonyos élethelyzetben lévő fiatalkorúak középiskola képzését is ellehetetlenítette a jelenlegi kormány a rendelkezéseivel. Azoknak a fiataloknak, akiknek a 18. életévük betöltése után is a padban kell maradni és mondjuk a gyermekvédelem rendszerében vannak jelenleg, elég kétesek a nagykorúvá válás utáni lehetőségeik. De konkrétan ugyanúgy az oktatási szabadsághoz lyukadunk ki, csak más aspektusból. Ám mégis azt mondanám, hogy inkább a nemzeti érzés vezérel a tetteimben, és örömmel üdvözöltem a demonstráló tömegeket, akik az utcákon menetelnek és a jogaikat követelik.

 

 • A közvélemény szerint csak egyetemisták és érintett értelmiségiek vesznek részt a tiltakozásban, hogy látod, ez mennyire igaz?
 • Hát annyira, hogy semennyire, mivel mi nem csak statisztikai adatok vagyunk. Minden egyes ember egy sors, ami utcára vonul a maga kis igazságáért, egyáltalán nem gondolom úgy, hogy mindenkit egy kalap alá kellene venni, de ha a foglalkozásukat tekintjük, akkor sem állja meg a helyét a dolog, mert nem csak a lex CEU hallgatói vannak a tömegben, hanem például közéleti személyek, akik szintén a kormány lemondását sürgetik, de vannak ugyanúgy három műszakban gürizők is mint én, állami szférában dolgozók, sőt nyugdíjasok is megfordulnak közöttünk.

 

 • Mi a politikai nézeted?
 • Ellenzéki vagyok ugyan, de pártatlan. Személy szerint elavultnak tartom a jelenlegi rendszert, mivel az a karhatalom számára könnyen formázható, megvehető. Véleményem szerint a teljes rendszert meg kéne szüntetni és egy újat elindítani, mert kiderült, hogy ez nem megfelelő ahhoz, hogy a nép érdekeit képviseltesse a kormányokkal. Egyikre sem bíznám rá az életem, mert amíg ez a rendszer áll, az ország vezetés nem a mi érdekeinket fogja első körben szem előtt tartani, hanem a saját igényeiket igyekszenek kielégíteni és néha hajítanak valamit könyörből, vagy csak azért, hogy ismét rájuk szavazzunk és kezdődhessen az egész elölről. Ez a véleményem és szerintem ebben a formában ez a felállás nem támogatandó. Sajnos nem is jó irányba haladunk a jelek szerint.

 

 • Mit csinálsz ha nem dolgozol, nem szervezel és nem tüntetsz?
 • Nos, nekem nincs felfutott blogom, vagy komolyabb kapcsolati rendszerem, tehát ilyen tevékenységeket nem folytatok, amúgy se lenne hozzá türelmem és megfelelő technikai eszközöm, ha lenne, talán belevágnék, de így marad a sütés-főzés, szomszédolás, illetve a balkonkertészkedés, persze csak a lehetőségeimhez mérten. Nagyon remélem, hogy egyszer majd én is megállhatom a helyem a közéletben, de ha nem válok híressé az sem nagy veszteség számomra. Jövőre amúgy is el akarom kezdeni az érettségit, valószínűleg nem jutna túl sok időm bohóckodni.

 

 • Mikor lesz a következő demonstráció?
 • Pénteken Marciék szabadulását ünneplik, szombaton lesz egy civil tüntetés este fél hattól, majd legközelebb kedden lesz már csak az ünnepekre való tekintettel, ezt az időszakot mindenki családi körben szeretné tölteni és remélem, hogy nem is lesz kedd előtt zavargás, mert azzal egy keresztény ünnepet gyaláznának meg. Én vidéken leszek, tehát én már a héten nem tudok részt venni semmilyen megmozduláson. Mindazonáltal nagyon örülök, hogy végre felemelték a szavukat a rendszer ellen és bátran viselkednek.

 

 • Úgy gondolod, hogy megfelelő magatartást tanúsítotok?
 • Szerintem abszolút. Nem csinálunk semmi olyat, ami helyrehozhatatlan károkat okozna és igyekszünk figyelni arra is, hogy ne szemeteljenek a flaszteren, a legnagyobb kellemetlenség, amit okozunk a forgalom megbénítása és a hangos skandálás éjszaka, de hogy ez megszűnjön azért tenni is kell a törvényhozóknak. Spontán és békésen gyülekezni pedig állampolgári jogunk, amivel élünk is.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 


Archívum

Naptár
<< Szeptember / 2022 >>


Statisztika

Most: 1
Összes: 16890
30 nap: 65
24 óra: 1